Terapeuttinen harjoittelu, LHT


Terapeuttinen harjoittelu on aktiivista fysioterapiaa ja on olennainen osa kuntoutusta. Perustana on fysioterapeutin tekemä tutkimus ongelman määrittämiseksi. Kehomme on kokonaisuus ja häiriö jossakin kehomme osassa vaikuttaa koko kehomme toimintaan.

Terapeuttinen harjoittelu aloitetaan yksilöllisesti oikean asennon hallinnan aktivoimisella sekä vartalon syvimpien lihasten harjoittelulla. Harjoittelulla pyritään normalisoimaan tukirankamme ja lihasten sekä nivelten toiminta ja sen avulla saadaan kehonkäyttö paranemaan sekä ryhti ja toimintakyky paremmaksi. Potilaalle ohjattavat kotiharjoitteet ovat olennainen ja tärkeä osa kuntoutumista ja terapeuttista harjoittelua. Ohjeita tarkennetaan aina kuntoutumisen edistymisen myötä.

Miten terapeuttinen harjoittelu eroaa kuntosaliharjoittelusta?

Terapeuttinen harjoittelu eroaa perinteisestä kuntosaliharjoittelusta siinä että, pyrkimyksenä on fysioterapeutin ammattitaidon pohjalta vahvistaa myös fyysisen kunnon lisäksi kehon muita rakenteita, mm välilevyjen aineenvaihduntaan sekä nivelsiteitä. Terapeuttisella harjoittelulla lisätään hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä, lihasten voimaa sekä kestävyyttä, vartalon hallintaa, tasapainoa, ketteryyttä, venyvyyttä, sekä myöskin harjoittelulla lievitetään kipua.

Harjoittelussa voidaan hyödyntää erilaisia välineitä sekä vartalomme omaa  painoa. Esimerkkeinä mainittakoon käsipainot, vastuskuminauhat, erilaiset tasapainolaudat- ja välineet, terapiapallo, askelluslauta, jne. Myöskin erilaiset lääkinnällisen harjoitusterapian laitteet ja perinteiset kuntosalivälineet voivat kuulua osana terapeuttiseen harjoitteluun. Käytössä olevat kuntoutuslaitteet tällä hetkellä ovat DoctorSport sekä TechnoGym.

Syvien vatsalihasten harjoitteluun tarkoitettu biofeedback-laite
Syvien vatsalihasten harjoittelu biofeedback-laitteen avulla